luni, februarie 20

Eugenie Grandet - Honore de Balzac


"Zgârciții nu cred în viața viitoare; prezentul e totul pentru dânșii. Vorba aceasta aruncă o lumină oribilă asupra epocii actuale, în care, mai mult ca oricând, banul stăpânește legile, politica și moravurile[...]. Acuma sicriul este o tranziție care nu mai cutremură pe nimeni. Viitorul, care ne aștepta dincolo de veșnica pomenire, a fost strămutat în prezent."

"Orice putere omenească este un compus de răbdare și de timp. Cei puternici voiesc și veghează. Viața avarului este un neîntrerupt exercițiu al forței omenești puse în slujba personalității."

"Între începutul dragostei și începutul vieții nu sunt oare tot atâtea delicate asemuiri? Nu se alină copilul cu dulci cântece de leagăn și cu îmbietoare priviri? Nu i se povestesc oare acele basme pline de minunății, ce-i învăluiesc viitorul în aur? Speranța nu-și desfășoară oare pentru dânsul, mereu, sclipitoarele-i aripi! Nu varsă oare pe rând și lacrimi de fericire, și lacrimi de durere? Nu se aprinde oare la ceartă pentru tot soiul de nimicuri, pentru pietricelele cu care încearcă să-și clădească un șubred castel, pentru buchețelele de flori pe care le uită înainte de a se ofili? Nu râvnește din toată ființa sa să se întreacă cu timpul, pentru a înainta în viață? Iubirea este o a doua noastră schimbare la față."

"Cine a cunoscut cea mai mistuitoare dintre pasiuni, cea a cărei durată e în fiecare zi scurtată de vârstă, de timp, de-o boală fără leac, de una din veșnicele fatalități omenești-acela va înțelege chinurile Eugeniei."

"Aceasta este povestea femeii care, trăind în mijlocul lumii, nu face parte din ea; care, facută să fie o desăvârșită soție și mamă, n-are nici soț, nici copii, nici familie."

Fără prea multe de spus: o carte sublimă, de un geniu exuberant în toată simplitatea ei.


PS: deși am promis că o să mă supăr dacă Eugenie nu se căsătorește cu Charles la sfârșitul cartii, acum mă bucur că autorul nu a redus cartea la o simplă poveste cu sfârșit fericit, ar fi distrus-o dacă ar fi avut un alt final decât cel actual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu