luni, decembrie 3

La răsărit de Eden - John Steinbeck

„Pentru un criminal, cinstea este o nebunie.”


„...diferența dintre o poveste și o minciună este că povestea folosește capcanele și aparența adevărului în interesul ascultătorului și, deopotrivă, al povestitorului. O poveste nu conține nici o sursă de câștig, nici una de pierdere, în timp ce o minciună este un mijloc de profit sau de scăpare.”


„Istoria a fost secretată de glandele unui milion de istorici.”


„Când mâncarea, îmbrăcămintea și locuințele noastre se vor produce în angrenajul producției de masă, metodele de masă vor trebui să pătrundă și în gândirea noastră și să elimine orice altă gândire.”


„Specia noastră este singura specie creatoare, și are un singur instrument creator, gândirea individuală a omului.”


„Nimic nu a fost creat vreodată de doi oameni. Nu există colaborări bune, fie în muzică, în artă, în poezie, în matematică sau în filosofie. Odată minunea creației apărută, grupul poate s-o dezvolte și s-o extindă, dar grupul nu inventează niciodată nimic. Valoarea adevărată stă doar în mintea unică a individului.”


„...dacă un om descoperă răul sau binele în copiii lui, el nu vede decât ceea ce a semănat el în ei după ce s-au născut.”


„...fiecare băiețel își imaginează că el a inventat păcatul. Avem credința că virtutea se învață, pentru că ni se vorbește despre ea. Dar păcatul este propria noastră creație.”


„Omul este singurul animal care are sentimentul vinovăției.”


„Nu se știe de ce îi venise în minte numele mexican al garoafelor. Probabil că i l-a spus cineva când era copil. Se numeau cuiele dragostei, iar gălbenelele se numeau cuiele morții. Era o denumire cu rezonanță metalică. Poate ar fi mai bine să pună gălbenele pe mormântul mamei sale.”


Timshel!

Un comentariu: